UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть резервісти звільнитися під час війни

В цей період встановлені інші строки служби.

В Україні оголошено загальну мобілізацію і воєнний стан через військове вторгнення Росії. Багато сміливих українців стали на захист країни з перших днів вторгнення.

Читайте також: Загальна мобілізація: хто має право на відстрочку від призову

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи можуть звільнитися резервісти, які прослужили більше року.

В пп. 4 п. 7 Ст. 39-1 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу», йдеться, що призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову мають загальний строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у календарному обчисленні не менше одного року. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за їхньою згодою.

Але за словами експерта зараз треба керуватися статтею 26 вказаного закону, а саме п.4.

Згідно з ним, військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах під час воєнного стану:

А також через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

Деякі військові служать по контракту. Нагадаємо, чи дозволяється військовим розірвати контракт та звільнитися зі служби.