UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи може звільнитися зі служби військовий, що має батьків з I групою інвалідності

Для цього потрібно виконати певні умови.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, багато українців стали на захист нашої країни. Військовослужбовці можуть звільнитися зі служби за певних умов.

Читайте також: Загальна мобілізація: що впливає на посаду, на якій проходитиме службу людина

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи може звільнитися військовий, що має матір з І групою інвалідності.

Він зазначив, що звільнення з військової служби регламентується Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Згідно статті 26 , військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час дії воєнного стану в тому числі через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

До сімейних обставин відноситься і необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Юрист також зазначив, що якщо є інші члени сім'ї, які можуть здійснювати постійний догляд, військовослужбовець не має права на звільнення з військової служби.

«Єдиний вихід - це доводити в судовому порядку (за участі органу опіки), що ви єдина особа, котра може здійснювати постійний догляд за мамою-інвалідів і групи. Якщо буде таке рішення суду треба подавати рапорт по команді на звільнення вас з військової служби», — пояснив Андрій Карпенко.

Нагадаємо, хто з військових може отримати вихідну допомога при звільненні. Це стосується осіб, які звільнилися зі служби.