UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи може звільнитися зі служби чоловік, у якого народилася третя дитина

Відповідь дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час деякі військовослужбовці можуть звільнитися зі служби на законних підставах.  

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть відмовити військовому у наданні відпустки

Юрист практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Артем Бродюк в коментарі «РБК-Україна» розповів, чи є народження третьої дитини підставою для демобілізації військового.

В умовах воєнного стану в Україні питання звільнення військовослужбовців регулюється статтею 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Однією з підстав для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану є наявність трьох і більше дітей віком до 18 років, які перебувають на утриманні військовослужбовця.

Юрист наголосив, що сам факт вагітності дружини не прирівнюється до наявності третьої дитини і не є підставою для звільнення з військової служби.

«Підтвердити документально наявність трьох дітей можна лише, надавши свідоцтво про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовослужбовця», – зазначив Артем Бродюк.

За його словами, якщо дружина вагітна третьою дитиною, то це означає, що у військовослужбовця наразі лише дві дитини на утриманні, тому в звільнені йому буде відмовлено – він не має права на звільнення до моменту народження дитини.

Після народження третьої дитини військовослужбовець може скористатися своїм правом на звільнення з військової служби, передбаченим чинним законодавством України. Для цього необхідно подати відповідні документи, що підтверджують батьківство, а також переконатися у відсутності заборгованості зі сплати аліментів. Важливо пам'ятати, що сукупний розмір заборгованості не повинен перевищувати суму платежів за три місяці.

Нагадаємо, чи можуть призвати обмежено придатного чоловіка, який проходив військово-лікарську комісію (ВЛК) пів року тому.