UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи може виїхати з країни чоловік, що має дружину з інвалідністю

Зараз право на виїзд чоловіків за кордон обмежено.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час не всі чоловіки можуть виїхати за кордон під час війни. Юристка Галина Токмач пояснила, чи може виїхати з країни чоловік, що має дружину з III групою інвалідності.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна її отримати, якщо чоловік повторно вчиться у магістратурі

Вона зазначила, що відповідно до пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

Для виїзду за кордон в якості супроводжуючого дружини потрібно мати:

Юристка зазначила, що автоматично продовжується лише інвалідність (тобто, термін дії довідки до акту огляду МСЕК), однак не термін дії пенсійного посвідчення. Це регламентовано постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану».

Враховуючи зазначене, для виїзду за кордон потрібно звернутися до пенсійного органу та продовжити термін дії посвідчення (на термін продовження виплати пенсії по інвалідності).

Також вона нагадала, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою краще зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться. Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

Нагадаємо, чи можуть виїхати з країни особи з інвалідністю III групи.