UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вночі російські війська атакували енергетику Сумщини, понад 280 тисяч абонентів без світла

В Сумах готуються відкривати пункти незламності. 

Через масовану російську атаку на енергетичну систему Сумської області російських дронів-камікадзе типу Shahed в регіоні без світла залишаються 281 072 споживачів, повідомило АТ «Сумиобленерго».

Сумська обласна військова адміністрація підтвердила вранці у вівторок, що вночі Сумська область зазнала масованого авіаційного удару. Насамперед ворог завдавав удару по об’єктах енергетичної системи. Постраждали населені пункти Конотопського, Охтирського та Сумського районів.

В обленерго зазначили, що внаслідок російської атаки були знеструмлені споживачі в м. Суми, мережі Сумського, Конотопського, Охтирського районів електромереж.

Вночі енергетикам вдалось заживити мережі Охтирського РЕМу, Тростянецької, Ввеликописарівської дільниці, а також  частково Краснопільської та Путивльської дільниць.

«Станом на 7 ранку 17 вересня 281 072 споживачі електроенергії в Сумській області тимчасово без електроенергії внаслідок військової агресії Росії», - йдеться в заяві.

Об’єкті критичної інфраструктури у Сумській області – водоканали, лікарні та інші – підключені до систем резервного живлення.

Читайте також: Росіяни завдали ударів по енергетичній інфраструктурі в п'яти областях

Сумська обласна військова адміністрація повідомила, що силам ППО вдалось збити над територією області 16 «шахедів».

У Сумах КП «Міськводоканал» зазначив, що всі його об’єкти знеструмлені. Частину мережі вдалось заживити резервними засобами. Станом на ранок система водовідведення в місті функціонує, а от вода подається з пониженим тиском.

Також в Сумах сьогодні не працюватиме електротранспорт.

Виконувач обовязків сумського міського голови, секретар Сумської міської ради Артем Кобзар зазначив, що безпосередньо в Сумах обійшлось без загиблих та поранених. На разі всі служби працюють над ліквідацією наслідків аварії. Якщо до 10:00 енергопостачання в місті не відновлять – в Сумах запрацюють пункти незламності, якими зможуть скористатись всі жителі міста. 

За даними Повітряних сил ЗСУ вночі російські окупанти атакували Україну 51 дроном-камікадзе. Силам оборони вдалось збити 34 дрони, ще низку подавили засоби РЕБ.