UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вночі російські «шахеди» блукали Білоруссю, країна піднімала авіацію

Один із них пролетів країною 260 кілометрів.

Під час російської атаки дронами-камікадзе Shahed-131/136 на Україну в ніч на середу, 31 липня, щонайменше п’ять російських дронів зайшли в повітряний простір союзника окупантів Білорусі, повідомляє моніторинговий паблік «Беларускі Гаюн».

Автори моніторингу зазначають, що це був «наймасовіший захід «шахедів» у повітряний простір Білорусі» за весь період.

Так, перший із «шахедів» зайшов у повітряний простір Білорусі близько 23:20 у районі села Асаревичі. А  вже через пів години, о 23:50, з військового аеродрому «Барановичі» підняли білоруський винищувач, який понад годину літав вздовж кордону України.

В «Гаюні» зазначають, що винищувач підняли не просто так – він проводив інтенсивний цілеспрямований пошук «шахедів» над Білоруссю. Однак після його посадки о 01:30 в «Барановичах» БПЛА продовжили заходити в повітряний простір Білорусі.

Зокрема, остання група дронів зайшла у повітряний простір країни близько 02:30.

Автори моніторингу зазначають, що більшість «шахедів» після заходу в Білорусь відразу йшли вглиб Поліського радіаційно-екологічного заповідника і потім повертались в Україну. Однак один із дронів пролетів Білоруссю понад 260 км, аж до міста Столін у Брестській області, після чого перетнув кордон із Україною у районі Рівненської області.

Читайте також: Україну сьогодні вночі могли атакувати не Shahed-136/131, а БПЛА «Гербера» — експерт

Зазначимо, що БПЛА Shahed-131/136 після запуску здійснює політ повністю автономно та не передає жодної інформації операторам про своє місцезнаходження. Згодом росіяни почали дообладнувати дрони модемами мобільного зв'язку, за якими оператори могли б отримувати інформацію про збиття та змінювати маршрути наступних безпілотників.

Вночі росіяни атакували Україну 89 ударними БпЛА типу «Shahed». За інформацією Повітряних сил ЗСУ, силам оборони вдалось ліквідувати усі дрони.