UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визначили найбезпечніше місто України та громаду, де найвищий рівень небезпеки

Найбільш безпечними є міста західної та центральної України

За емоційним сприйняттям жителів 21 міста України, найбільш безпечним містом є Тернопіль, який отримав найвищий індекс безпеки. Харків отримав найвищий рівень небезпеки. Під час опитування респонденти могли зазначити рівень безпеки від 2 до -2, де 2 означає повністю безпечне місто, а -2 означає повністю небезпечну територію для проживання.

Читайте також: Росіяни вдарили по Україні "Кинджалами", небезпека для Київщини, Чернігівщини, Полтавщини

Опитування проводилося соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України – Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження – з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю вдома у респондентів.

Серед найбільш безпечних міст, які отримали значення індексу безпеки 0,9, є міста:

Також високий рівень безпеки за оцінкою опитаних, який є не меншим за 0,6, респонденти надали Рівному, Черкасам, Кропивницькому та Львову.

Найбільш небезпечним містом з показником індексу безпеки -0,9 є, за оцінкою респондентів, Харків. Трохи менший рівень небезпеки у Запоріжжя, який складає -0,8. Значний рівень небезпеки є у міст Суми та Миколаєва. 

Місто Дніпро у більшості респондентів не асоціюється з вираженою безпекою чи небезпекою, оскільки має індекс 0.

Інформація про соціологічне дослідження

Вибірка складається з 16 800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені за статтю та віком з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022 року). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Раніше стало відомо, що російські військові продовжують тероризувати Одеську область. У середу, 5 червня, війська РФ завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі, що пов'язана з відпочинком.