UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визначення придатності: чи може військовозобов’язаний оскаржити діагноз лікаря

Ступінь придатності до служби визначає військова-лікарська комісія.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. Зараз чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Придатність до військової служби визначає військова-лікарська комісія (ВЛК).

Читайте також: Новий закон про мобілізацію: юрист проаналізував зміни в законодавстві

Чоловіки, які мають проблеми зі здоров’ям, завчасно збирають довідки від лікарів, щоб підтвердити свій діагноз. Але бувають випадки, коли вони стикаються з некомпетентністю.  

Юрист Дмитро Дончак пояснив, чи можна оскаржити рішення лікарів. Він зазначив, що оскаржити можна постанову ВЛК, але не діагноз клініки.

Якщо особа сумнівається у правильності діагнозу та компетенції лікарів, то вона може звернутися до іншого медичного закладу, щоб пройти там обстеження/лікування, і отримати альтернативний діагноз.

«Ви маєте право самі вибирати будь-яку приватну клинку для проведення обстеження. Тим більше, що вами помічено недбале ставлення до обов'язків з боку персоналу», – пояснив він.

Нагадаємо, як діяти військовому, якщо він не згоден з висновком ВЛК. Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити її висновки.