UA / RU
Підтримати ZN.ua

Висновок ВЛК: коли його можна оскаржити

Для цього повинні бути підстави.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Юристи розповіли «Фокусу», які підстави для оскарження висновку ВЛК.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи отримає її студент, який був відрахований, а потім продовжив навчання

Юристи пояснили, що під придатністю до військової служби розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

«Якраз той факт, що у нас всі, згідно висновків ВЛК, раптом стали придатними, і є корінь зла. Громадяни, маючи певні хвороби, які не взяті до уваги членами ВЛК під час огляду і визначені придатними, намагаються оскаржити свою придатність», — зазначила адвокатка, керуюча "Адвокатського бюро Анни Даніель" Анна Даніель.

Згідно із законом, у разі незгоди військовозобов’язаного з рішенням ВЛК при районному (міському) ТЦК він пише заяву і направляється для проходження ВЛК при обласному ТЦК.

«Якщо громадянин не погоджується із висновком військово-лікарської комісії, оформленим постановою, то така постанова може бути оскаржена до ВЛК вищого рівня або до суду. Рішення постанови ВЛК вищого рівня можуть бути оскаржені в судовому порядку. Якщо військовозобов’язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії, то він притягується до адмінвідповідальності, передбаченої ст. 210 КУпАП, яка передбачає штраф від 510 грн», — додав адвокат Владислав Лук'яненко.

Юрист навів приклад справи 2024 року, в якій Котовський міськрайонний суд Одеської області притягнув чоловіка до кримінальної відповідальності за ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом. Військовозобов’язаному було призначене покарання в виді штрафу розміром 8500 грн.

Варто зазначити, що відповідальність за порушення законодавства про військовий облік передбачена не лише Кодексом України про адміністративні правопорушення, але й Кримінальним кодексом України, де зазначено вже зовсім інше покарання, аж до позбавлення. Дане питання регулюється ст. 336 і 337 Кримінального кодексу України.

Юристи навели перелік підстав для оскарження висновку ВЛК.

До них відносяться:

«Цей перелік не є вичерпним, тому підставою для оскарження можуть бути й інші обставини. Зокрема, формальне проходження ВЛК, лише «на папері», або примусово за 20 хвилин, без реального обстеження, що також є підставою для оскарження рішення військово-лікарської комісії, — зазначила адвокатка Наталія Павловська.

Тож якщо потрібно оскаржити висновок ВЛК, то юристи радять це зробити в суді. За словами адвокатки Анни Даніель, строки для оскарження висновку ВЛК — від трьох до шести місяців.

«Три місяці — у разі попереднього застосування досудового порядку, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови, а шість — із дня, коли особа дізналася про порушення своїх прав, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК», – зазначила вона.

Нагадаємо, чи можуть відправити на військово-лікарську комісію (ВЛК) чоловіка, який оновив свої дані.