UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виключення з військового обліку: коли це можливо

Для цього може бути кілька підстав.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але це не стосується осіб, які були виключені з військового обліку.

Читайте також: Від мобілізації в Україні забронювали майже мільйон людей — Міноборони

Юрист Данило Гончаренко пояснив, що таке виключення з військового обліку та за яких умов воно можливе.

Існує кілька підстав, передбачених законодавством України, за яких громадянина можуть виключити з військового обліку.

Яка процедура виключення з військового обліку

Процедура виключення з військового обліку регламентована законодавством і має чітко визначені етапи. Якщо громадянин потрапляє під одну з підстав для виключення, визначених у законі, він зобов’язаний подати відповідні документи до ТЦК та СП. Це можуть бути різні види документів, залежно від конкретної підстави:

Після отримання та розгляду цих документів, центр комплектування приймає рішення про виключення з обліку. Це рішення фіксується в особовій справі громадянина, і йому видається відповідний документ, який підтверджує виключення з військового обліку.

Юрист нагадав, що припинення відвідування центру комплектування без офіційного рішення не звільняє від відповідальності. Це може призвести до серйозних правових наслідків, включаючи адміністративні або кримінальні покарання.

Нагадаємо, які підстави для оскарження висновку ВЛК. Під придатністю до військової служби розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.