UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військово-обліковий документ забрали у ТЦК: як діяти військовозобов’язаному

Зараз його можуть зупинити на вулиці для перевірки документів.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час представники ТЦК та СП можуть зупиняти військовозобов’язаних для перевірки військово-облікових документів.

Читайте також: Мобілізація в Україні: які адмінпослуги не отримати без військового квитка

Бувають випадки, коли чоловіка визнали непридатним до служби та забрали військово-обліковий документ. Юрист Андрій Топчій пояснив, як діяти у такому випадку, щоб уникнути проблем з ТЦК.  

Він зазначив, що відповідно до п. 22.7. Положення "Про військово-лікарську експертизу" (затверджено Наказом МОУ № 402), постанова ВЛК про визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Тож  документи були направлені в регіональну ВЛК на затвердження.

«Я би рекомендував вам отримати електронний військовий документ через ЦНАП або «Резерв+» і поки що його пред'являти співробітникам ТЦК та СП. Можливо, у вказаному документі вже підтягнеться інформація про проходження вами ВЛК. Якщо ні - напишіть письмовий запит до ТЦК з проханням надати відповідь про те, в якому зараз стані перебуває ваша справа. Ця відповідь фактично підтвердить, що ви дійсно пройшли ВЛК та наразі чекаєте затвердження постанови ВЛК регіональною ВЛК», — пояснив він.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони повідомили, що цифрова копія військово-облікового документа – військового квитка або тимчасового посвідчення – має однакову силу з паперовою версією. Тому для її отримання не потрібно звертатися до ЦНАПів або ТЦК. Згенерувати та роздрукувати таку копію можна у застосунку “Резерв+” за декілька кліків.