UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік жінок: які обов’язки в них з’являться

На нього мають стати жінки відповідних спеціальностей.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право сини загиблого військового

Жінки які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність мають обов'язково стати на військовий облік. Адвокатка юридичної фірми «Ілляшев та партнери» Валерія Гудій пояснила, які обов’язки мають вони після постановки на військовий облік та чи підлягають вони мобілізації, пише NV.

«Фактично, взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру з подальшим оформленням військово-облікового документа», ― наголосила юристка.

У законі 3633-IX зазначено, що жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає:

Медикині та фармацевтки після постановки на військовий облік мають такі обов’язки:

У законі 3633-IX написано, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час лише в добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві також виключно в добровільному порядку (за контрактом).

Базову військову службу, яку запроваджує новий закон, жінки можуть проходити добровільно.

Нагадаємо, що змінилося для військовозобов'язаних жінок після 18 травня.