UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові вимоги: що робити тим, хто став на консульський облік за кордоном

З початку цього року діють оновлені правила військового обліку.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які були оголошені через повномасштабне вторгнення Росії. Зараз деякі громадяни, які є військовозобов’язаними знаходяться за кордоном та стали там на тимчасовий консульський облік.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з плоскостопістю

Адвокати Ірина та Владислав Леонови пояснили, як стати на військовий облік тим, хто став на консульській облік за кордоном та чи треба це робити.  

Вони пояснили, що питання військового обліку регулюється, зокрема, Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. N 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів».

В Україні існує військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Відповідно до зазначених норм законодавства взяттю на військовий облік військовозобов'язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

Військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Отже, по приїзду в Україну необхідно звернутися до ТЦК та СП (військкомату). При собі необхідно мати паспортні документи та документ про місце проживання. Якщо є приписне, то його також треба мати з собою.

Військкомат перевіряє наявні документи, оформлює картку первинного обліку та направляє на медкомісію за результатами якої ВЛК (військово-лікарська комісія) приймає рішення щодо ступеня вашої придатності за станом здоров’я. Після цього особа підлягає взяттю на військовий облік, якщо тільки за рішенням ВЛК її не буде визнано непридатною до військової служби за станом здоров’я та виключено з військового обліку.

За результатами взяття на військовий облік особа отримає військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

В цей час чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Нагадаємо, що робити чоловіку, якому прийшла повістка, коли він перебуває за кордоном та які можуть бути наслідки.