UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік: чи можна стати на нього за місцем фактичного проживання

Пояснення дала юристка.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей, як і до війни, українці мають дотримуватися Правил військового обліку.  Юристка Галина Токмач розповіла, чи можна стати на облік за місцем фактичного проживання, а не реєстрації.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можуть її отримати освітяни

Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487):

Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку:

При цьому, згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 , військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

 Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів за місцем фактичного проживання.

«Отже, якщо ви не оформлені як ВПО, то не можете стати на військовий облік за місцем фактичного проживання (тільки за зареєстрованим). Тому пропоную вам розглянути варіант зі зміною прописки. Тобто, йдете в ЦНАП за місцем фактичного проживання та подаєте заяву про реєстрацію місця проживання з одночасним зняттям із зареєстрованого місця проживання. Після цього отримуєте витяг з реєстру територіальної громади та знову йдете в ТЦК», – порадила вона.

Нагадаємо, як відбувається процедура постановки на облік 17-річних військовозобов’язаних.