UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові розповіли, який дрон став найефективнішим під час війни

Сюрпризів немає.

Українські військовослужбовці пристосувалися до ефективного використання різних дронів у ході бойових дій. Однак найефективнішим БПЛА залишається DJI Mavic. Про це в інтерв'ю YouTube-каналу "Орекстократія" розповів командир взводу 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка ЗСУ Андрій Серган.

За його словами, дрони Mavic нескладні в управлінні та показують себе з кращого боку під час бойових дій. Українські захисники вдосконалили їх у такий спосіб, що тепер ці БПЛА можуть літати на відстань до 20 км. Однак китайські виробники, навпаки, роблять все для того, щоб їх дрони не використовувалися на війні.

Читайте також: Українські дрони атакували електричну підстанцію у Бєлгородській області — ЗМІ

"Це Mavic. Можливо, через те, що їх велика кількість, можливо, через те, що легкий в управлінні, можливо, через те, що звикли до них. Mavic показує себе з найкращої сторони, хоча це "весільний дрон" і по факту, здавалося б, як говорив наш колишній міністр, що можна з нього ще витягнути, з нього витягують. Він вже літає на 20 км, батарея вдосконалюється, "ламаємо" постійно, тому що китайська сторона намагається зробити так, щоб вони не літали на війні", – сказав Серган.

Також він наголосив на ефективності великих квадрокоптерів R18. Однак і вони потребують модифікації, щоб поведінка БПЛА в бойових умовах була стабільнішою. Серган заявив, що необхідно постійно проводити аналіз, чому сталася втрата борту і що потрібно вдосконалити, щоби такого не повторилося.

Раніше повідомлялося, що Україна після початку повномасштабного вторгнення Росії стала найбільшим покупцем безпілотників DJI серії Mavic, викуповуючи понад половину світового виробництва цих дронів.