UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові дії навколо Запорізької АЕС посилюються – гендиректор МАГАТЕ

Гроссі скоро особисто відвідає станцію та продовжить переговори про встановлення зони безпеки навколо неї.

У районі тимчасово захопленої російськими військами Запорізької атомної електростанції наростають військові дії. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі напередодні другого візиту на об’єкт з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пише CNN.

"Військові дії продовжуються. Насправді, вони посилюються. Зростає кількість військ, військових транспортних засобів, важкої артилерії, більше військових дій навколо станції", – зазначив він, перебуваючи в місті Дніпро.

Гроссі, зокрема, нагадав, що Запорізька АЕС неодноразово відключалася від мережі внаслідок обстрілів з боку окупантів.

Коментуючи заплановану на цей тиждень поїздку на тимчасово контрольовану росіянами територію об’єкта, глава МАГАТЕ висловив бажання на власні очі побачити ситуацію там і поговорити з встановленим ворогом "керівництвом". Російська компанія "Росатом", співробітники якої перебувають на електростанції, 28 березня заявила про готовність РФ до розмови з Гроссі.

Читайте також: Запорізька АЕС була одною із тем поїздки Зеленського до Запоріжжя

"Через кілька годин я і моя команда знову перетнемо лінію фронту – як минулого року. Я збираюся продовжити свої консультації для спроби встановити захист навколо станції та вберегти нас усіх від ядерної аварії з потенційними катастрофічними наслідками", – додав гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії, маючи на увазі переговори про створення зони безпеки навколо ЗАЕС.

За його словами, на станції зберігається "надзвичайно високий і абсолютно непередбачуваний" рівень ризику через те, що вона розташована в зоні бойових дій.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що у питанні деокупації Запорізької АЕС треба шукати інші механізми, адже наразі жодна організація не може допомогти.