UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд за кордон: чи зміниться щось для чоловіків з 1 червня

В цей час виїхати з країни можуть не всі.

В Україні триває загальна мобілізація і воєнний стан. В цей час виїзд з країни для чоловіків призовного віку обмежено, але є винятки. Це питання регулюється «Правилами перетинання державного кордону громадянами України», що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

Читайте також: Новоспечені студенти: експерт пояснив, чи можуть їх мобілізувати
 

Перелік категорій чоловіків, які можуть виїхати з країни в цей час, залишився без змін. Є окремі категорії чоловіків, які мають право виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Їх умовно можна поділити на три групи –  за професією, сімейним станом або станом здоров'я.

Нагадаємо, які документи треба підготувати для виїзду окремим категоріям.

Чоловіки з інвалідністю

Особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують  інвалідність:​

Але якщо документи що підтверджують інвалідність видані за кордоном, перетнути кордон з ними не можливо.

Чоловіки, що супроводжують осіб з інвалідністю

Під час воєнного стану перетинати держкордон мають громадяни, які постійно доглядають за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують їх для виїзду за кордон, якщо є документи про отримання компенсації на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, а також акту встановлення факту здійснення догляду.

Якщо особа супроводжує дружину треба мати додатково свідоцтво про шлюб, якщо одного з батьків з інвалідністю – свідоцтво про народження, якщо дитину з інвалідністю – свідоцтво про народження дитини.

Багатодітні батьки

Для перетину кордону багатодітному батьку на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

Батьки-одинаки

Громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

Військові, що їдуть на лікування

Виїзд осіб із складу сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності:

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко анонсував законопроєкт про покарання чоловіків, які незаконно виїхали з України під час війни. Це буде спільним напрацюванням Кабінету Міністрів та депутатів Верховної Ради.