UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд чоловіків та жінок за кордон: що зміниться з 1 жовтня

В цей час виїхати за межі країни можуть не всі.

Через повномасштабне вторгнення Росії, в Україні оголошено загальну мобілізацію та воєнний стан. В цей час виїзд чоловіків за кордон обмежено.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи має на неї право зараз студент, що отримує другу освіту

Водночас є категорії громадян, які мають право виїхати з країни. Відповідні категорії зазначені у Постанові Кабінету Міністрів України №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

До них відносяться:

Є певні причини, через які громадяни України можуть офіційно покинути країну на певний час. Наприклад, якщо це потрібно для того, щоб допомогти ЗСУ.

До цього переліку входять водії-волонтери, які перевозять гуманітарну допомогу, медичні вантажі та вантажі для ЗСУ. Також це стосується представників культури, які завдяки концертам збирають великі суми і відправляють їх на армію. Окремої уваги вартий той факт, що вони одночасно прославляють країну на міжнародній арені. Також видаються дозволи спортсменам і тренерам для участі в змаганнях і зборах.

Виїхати за сімейними обставинами можуть:

За професією:

Також постановою Кабміну №840 від 11.08.2023 р. розширено коло осіб, які мають право на виїзд за кордон під час воєнного стану.

У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, серед іншого, також мають жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

А також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Чи зможуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня

Речник ДПСУ Андрій Демченко підкреслив, що жінки і раніше перебували на військовому обліку. Їхнє взяття на військовий облік ніяк не вплине на правила перетину кордону.

«Якщо жінка перебуває на військовому обліку, потім буде мобілізована чи вступить на контракт або на військову службу, то під час перетину кордону вона має дотримуватися правил, коли їде у службове відрядження чи відпустку», – пояснив він.

Нагадаємо, які документи треба мати опікуну дорослої особи для виїзду за кордон під час війни.