UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка за сімейними обставинами: які документи потрібно надати

Деякі військовозобов’язані мають на неї право.

Зараз в Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час деякі військовозобов’язані можуть отримати відстрочку від неї.

Читайте також: Загальна мобілізація: які дії ТЦК та Нацполіції є законними

Згідно статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» певні категорії громадян мають право на відстрочку від призову на військову службу. Їх умовно можна розділити на декілька категорій:

В Одеському обласному ТЦК та СП розповіли, які документи потрібно надати особам, які мають право на відстрочку через сімейні обставини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 визначено повний перелік документів для кожної категорії осіб, які треба надати, щоб отримати відстрочку.

Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів) - свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів:

Жінки та чоловіки, які мають дитину віком до 18 років, якщо другий з батьків такої  дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням:

Усиновлювачі, на утриманні яких перебуває неповнолітня дитина, яка до моменту усиновлення була дитиною- сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування – рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини.

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота або неповнолітня дитина, позбавлена батьківського піклування:

Для опікунів особи, визнаної судом недієздатною:

Жінки та чоловіки, які мають дитину віком до 18 років чоловік або жінка яких проходить військову службу:

Нагадаємо, чи потрібно проходити ВЛК тим, хто має право на відстрочку від призову.