UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: коли її може отримати батько дитини з інвалідністю

Це стосується не лише біологічного батька.

В Україні триває загальна мобілізація. Нещодавно Верховна Рада проголосувала за продовження її та воєнного стану. Деякі військовозобов’язані мають право на відстрочку від мобілізації навіть в цей час.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: чи планують призивати вчителів

Юристка Неля Романенко пояснила, за яких умов її може отримати батько дитини з інвалідністю, та чи може це зробити її вітчим.

Вона пояснила, що за діючим законом потрібна наявність «виховання дитини». Тобто, необхідно здійснити усиновлення такої дитини. Якщо батько не вписаний у свідоцтво про народження дитини - у цьому випадку можливо внести відомості в актовий запис про батька дитини через місцеву службу у справах дітей та за згоди матері.

Тобто, в такому випадку чоловік має визнати походження дитини від нього (ч. 1 ст. 135 Сімейного Кодексу України - при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою).

Однак відповідно до ч. 5 ст. 136 Сімейного кодексу України не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до ч. 1 ст. 123 цього Кодексу. Тобто, в подальшому оспорювати визнане батьківство через суд є неможливим.

Якщо ж батько дитини вписаний у свідоцтво про народження - усиновлення за його згодою через суд. Особа, яка бажає усиновити дитину, звертається з письмовою заявою про взяття її на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. Заяву повинно бути написано в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчено ним.

До заяви додаються такі документи:

Після одержання заяви та вище вказаними документами служба у справах дітей протягом 10-ти робочих днів:

В умовах воєнного стану, усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

При всіх варіантах шлюб має бути зареєстрований. Також має бути спільне проживання, висновок органів опіки та піклування (або служби у справах дітей) щодо можливості усиновлення дитини. Найпростіший це перший варіант, коли батько не вписаний у свідоцтво про народження.

Як може отримати відстрочку батько дитини з інвалідністю

В подальшому для отримання відстрочки від призову на військову службу, особа має подати заяву на ім'я начальника ТЦК про надання відстрочки та нотаріально завірені копії документів до ТЦК:

ТЦК можуть попросити надати додаткові документи, наприклад копію паспорту дружини (чіткий перелік законодавством не визначений, тому залежить від місця перебування і відповідного ТЦК, яка у них практика з даного питання).

Нагадаємо, чи призивають зараз військових пенсіонерів. Частина їх служить в ЗСУ.