UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: як її отримати студенту

Пояснення дала юристка.

У травні в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, який вніс суттєві зміни. Адвокатка Марина Бекало пояснила, як тепер оформити відстрочку студентам та як їм оновити дані.  

Читайте також: Не потрібно ходити у ТЦК: у Міноборони розповіли, у кого може бути автоматична відстрочка від мобілізації

За її словами, для отримання права на відстрочку в ТЦК та СП необхідно подати заяву, за формою що передбачена Додатком 4 Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 560. Подавати заяву на відстрочку необхідно особисто (або фізично прибувши до ТЦК та СП або «Укрпоштою»).Крім того, п. 8 ч. 3 ст. 23 Закону про мобілізацію, а також згідно п. 59 Постанови №560 передбачена можливість отримувати відстрочку  за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (мається на увазі Резерв+) на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

До заяви подається довідка про здобувача освіти, що сформована в ЄДБО ВНЗ де особа здобуває освіту. Правила (алгоритм) отримання відстрочки також передбачені Постановою КМУ №560.

«Заяву на відстрочку заповнюєте, роздруковуєте та підписуєте. Подаєте в двох екземплярах. ЇЇ зобов'язані зареєструвати в ТЦК та СП ( згідно п. 58 Постанови). Другий екземпляр з відміткою про реєстрацію повертається вам», - зазначила вона. 

Комісія ТЦК та СП зобов'язана розглянути заяву протягом семи днів з дня надходження. За результатами розгляду заяви з документами, комісія приймає рішення про надання відстрочки або відмови у наданні відстрочки (п. 60 Постанови).

Рішення оформлюється протоколом та про результат розгляду питання, заявнику повідомляється через засоби телефонного/електронного  зв’язку або поштою, на наступний день після ухвалення.

У разі ухвалення позитивного рішення, мають надати довідку про отримання відстрочки (за формою 6 Постанови).

У разі відмови у наданні відстрочки, виноситься письмове рішення за формою 7 Постанови, яке може бути оскаржене в судовому порядку.

«Звертаю увагу, що до  ухвалення комісією рішення вас не мають права направляти на медичний огляд ВЛК та не ви не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період», – нагадала Марина Бекало.

Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

Після винесення рішення про надання відстрочки, особі надають довідку про отриману відстрочку, а також направлять на ВЛК. Після виконання всіх вимог правил військового обліку, особі мають видати військово-обліковий документ.

Як студенту оновити дані

«Щодо оновлення  персональних даних, то Ви можете як особисто  це зробити в ТЦК та СП, так і в ЦНАП або Резерв+ на вибір. Обов'язок оновити персональні дані зберігається навіть при умові наявності права на відстрочку», – нагадала юристка.

За перехідними положеннями Закону від 11 квітня 2024 року  № 3633-IX, громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

«Тобто, уточнювати потрібно всім хто перебуває на військовому обліку (незалежно від права на відстрочку)», – підкреслила вона.

Нагадаємо, чи можна виїхати за кордон з відстрочкою від мобілізації. Деякі чоловіки мають таке право.