UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: як її отримати на підставі інвалідності члена сім’ї

Для цього потрібно надати певні документи.

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.  Але деякі категорій військовозобов’язаних мають право на відстрочку.

Читайте також: Загальна мобілізація: як студенту підтвердити право на відстрочку

Юрист Дмитро Дончак пояснив, як чоловіку, що має члена сім’ї з  інвалідністю, отримати відстрочку. Він нагадав, що відповідно до абзацу 11 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

А відповідно до абзацу 10 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Відстрочка на підставі утримання особи з інвалідністю

Для застосування абзацу 11 необхідно довести, що крім військовозобов’язаного немає інших осіб, зобов'язаних по закону утримувати особу з інвалідністю.

Це може бути:

Якщо, наприклад, у матері інвалідність та військовозобов’язаний син, то йому потрібно довести, що чоловіка у неї немає, немає інших дітей, а батьки, якщо і є, то вони пенсіонери, тобто непрацездатні, отже не можуть і не зобов'язані утримувати її.

Для цього можуть знадобитися свідоцтво про смерть та пенсійній свідоцтва. Найважче довести, що у такої матері є одна дитина. Тому що зараз не існує визначеного законодавством алгоритму дій щоб встановити, що у особи є тільки один працездатний син.

Для цього потрібно:

Також можна отримати повний витяг з реєстру актів цивільного стану про фізичну особу.

Юрист зазначив, що жодний з таких документів в повній мірі також не підтверджує факт відсутності інших осіб в родині, які мають обов'язок утримувати вас як особу з інвалідністю. При цьому, за його словами, ТЦК інколи приймають «повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження» як доказ, а інколи не приймають.

«Наступний крок - йдете до нотаріуса, пишете там заяву. В заяві стверджуєте, що окрім сина у вас немає інших повнолітніх працездатних дітей. Нотаріус засвідчує таку заяву. Це називається "афідевіт". Афідевіт – це документ, в якому під присягою особа висловлює певні факти, які вносяться на спеціальний нотаріальний бланк встановленого зразка. В принципі, станом на сьогоднішній день для переважної більшості ТЦК таких документів достатньо, щоб довести, що немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону вас утримувати», – пояснив він.

Відстрочка на підставі догляду за особою з інвалідністю

Для застосування абзацу 10 необхідно надати докази, що військовозобов’язаний зайнятий постійним доглядом за особою з інвалідністю.

Докази здійснення постійного догляду:

Варіант з довідкою про отримання компенсації можливий за умови, що дохід сім'ї не перевищує 2684 грн. в місяць на одну особу.

Що стосується другого варіанту, то для отримання такого Акту зовсім неважливо - який розмір доходів у сім'ї, адже після видачі Акту держава не виплачує сину компенсацію за здійснення постійного догляду.

Для отримання акту:

Виконком створює робочу групу (комісію), яка виходить на місце вашого проживанння та здійснює огляд житлових умов. Потім на протязі п’яти робочих днів з моменту реєстрації вашої заяви, виконком повинен видати «Акт про факт здійснення постійного догляду». Саме цей Акт і є тим документом, що підтверджує право на відстрочку.

Нагадаємо, чи планують скасувати відстрочку для студентів. Зараз близько 55 % студентів в Україні – це чоловіки.