UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації для студентів: як її отримати

Для цього потрібно надати певні документи.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час повістки отримують чоловіки призовного віку. Деякі категорії військовозобов’язаних мають право на відстрочку від мобілізації. Це стосується і деяких категорій студентів.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна оформити її дистанційно

Адвокат Дмитро Дончак пояснив, як їм отримати відстрочку.

Для отримання відстрочки необхідно особисто подати до ТЦК заяву про надання відстрочки, шаблон якої розміщено в додатку № 4 постанови КМУ № 560, та прикріпити до заяви всі необхідні документи, перелік яких зазначений в додатку № 5 постанови КМУ № 560.

Заяву варто підготувати в двох екземплярах. Один екземпляр (той що з додатками) потрібно віддати в ТЦК, а на другому екземплярі ставлять відмітку про реєстрацію заяви. Комісія ТЦК розглядає заяву, і протягом семи днів виносить рішення про надання відстрочки або про відмову.

Про прийняте рішення повідомляють або по телефону, або листом на електронну пошту.

Юрист зазначив, що основний документ – це довідка з ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти), яку видають у закладі освіти. В цій довідці повинно бути підтверджено, що особа здобуває рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти, у послідовності, визначеній частиною 2 статті 10 Закону України «Про освіту».

Чоловіки, які раніше не служили в армії та не мають досвіду військової служби, обов’язково мають пройти загальну базову військову підготовку. Нагадаємо, які виплати для них передбачені.