UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи можна оформити її дистанційно

Для цього потрібно надати певні документи.

Верховна Рада проголосувала за продовження дії в Україні воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів –  до 9 листопада. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але деякі з них мають право на відстрочку.

Читайте також: Загальна мобілізація: про які зміни треба повідомити у ТЦК

Адвокат Дмитро Соловйов розповів, чи можна оформити її дистанційно, пише «Фокус».

Згідно з чинним законодавством, деякі чоловіки віком від 18 до 60 років можуть не бути мобілізованими через стан здоров’я або сімейні обставини. Однак відстрочку необхідно офіційно оформити в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), а також оновлювати її кожні 90 днів.

Він пояснив, що процес подачі документів на відстрочку можна здійснити дистанційно. Для цього потрібно надіслати заяву та документи, які підтверджують право на отримання відстрочки, до ТЦК через пошту.

«Відповідно до пункту 58 Порядку мобілізації громадян, який затверджений постановою Кабміну №560, за наявності підстав для отримання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаний особисто подає на ім'я голови ТЦК заяву разом з доказами. Але в жодному нормативно-правовому акті непередбачена необхідність фізичної присутності військовозобов'язаного в ТЦК під час оформлення відстрочки», — наголосив адвокат.

Як оформити відстрочку через пошту

Для оформлення відстрочки поштою військовозобов’язаний має виконати наступні кроки:

Нагадаємо, які документи обов’язково треба надати у ТЦК педагогам для отримання відстрочки.