UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи можна її отримати, якщо чоловік повторно вчиться у магістратурі

У майбутньому можуть бути внесені зміни в законодавство.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Деякі категорії військовозобов’язаних мають право на відстрочку.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з раком шкіри

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи може отримати відстрочку чоловік, який повторно навчається у магістратурі.

Він підкреслив, що законодавство не обмежує громадян в кількості разів навчання на магістратурі по різних спеціальностях.

«Якщо ви вступите на магістратуру на іншу спеціальність, ви будете мати право на відстрочку від мобілізації. Якщо ви відрахуєтесь з університету, то виш невідкладно про це сповістить ТЦК та СП  (військомат) та вас можуть мобілізувати», – пояснив він.

Також адвокат нагадав, що готуються зміни до закону про мобілізацію. За попередньою інформацією, яка з’явилась у ЗМІ, зміни можуть торкнутися порядку надання відстрочки від призову громадянам, які здобувають передвищу та вищу освіту. Передбачається усунення можливість уникнення від призову шляхом здобуття другої, третьої передвищої або вищої освіти. Також можливо, що зникне відстрочка для здобувачів послідовної вищої освіти, яким більше 30 років. Але поки закон не прийняли – відстрочка діє.

Нагадаємо, чи планують скасувати відстрочку для студентів. Зараз близько 55 % студентів в Україні – це чоловіки.