UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи можна її оформити, знаходячись за кордоном

Адвокат пояснив, чи можна це зробити.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Деякі з них мають право на відстрочку від мобілізації.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи може опікун виїхати за кордон

Адвокат Дмитро Дончак розповів, чи може військовозобов’язаний оформити відстрочку, якщо він перебуває за кордоном.  

Наприклад, якщо така особа має батьків, які є особами з інвалідністю ІІ групи, то вона маєте можливість оформити відстрочку від мобілізації за пунктом 13 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Для цього необхідно особисто подати в ТЦК заяву про відстрочку разом з необхідними документами. Заяву потрібно писати по шаблону, який знаходиться в додатку № 4 постанови КМУ № 560. Перелік необхідних документів що подаються разом з заявою, знаходиться в додатку № 5 постанови КМУ № 560.

«Щодо слова «особисто»: ТЦК це сприймає як обов'язок військовозобов'язаного самому прийти до них і подати заяву. В той же час, вже є рішення судів, в яких зазначено, що обов’язок «особисто повідомити» не означає «особисто прибути», тому теоретично можна направити пакет документів до ТЦК поштою, але при цьому бути готовому до можливого судового процесу», – пояснив юрист.

При цьому для подання такої заяви не вимагається подавати разом з додатками копію свого військово-облікового документу. З моменту подання комісія ТЦК протягом 7 днів повинна надати рішення або про надання відстрочки, або про відмову у наданні такої відстрочки. Якщо буде рішення про надання відстрочки, то особу ніхто не змусить проходити ВЛК (на період дії такої відстрочки).

Юрист також додав, що якщо особа не оновила дані до 17 липня 2024 року, то вона отримає штраф 17 тисяч грн. Якщо у неї немає військово-облікового документу, та вона не ставали на облік як військовозобов'язаний - це також підстава для штрафу.

Нагадаємо, які наслідки чекають військовозобов’язаних, що проігнорували повістку.