UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право сини загиблого військового

Деякі особи можуть бути звільнені від мобілізації на законних підставах.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку можуть отримати повістки та вступити до лав ЗСУ. Деякі категорій військовозобов’язаних мають право на відстрочку від мобілізації.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть відмовити військовому у наданні відпустки

Адвокатка Марина Бекало пояснила, чи мають право на відстрочку від мобілізації сини загиблого військового.

Вона зазначила, що згідно п. 4 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

«Отже, загибель батька під час виконання ним військового обов'язку є підставою для відстрочки. Вказаною нормою не передбачаються умови, при яких право на відстрочку має тільки один військовозобов'язаний в родині, в якій загинув такий військовий. Отже, обидва сини однаково  матимуть право на відстрочку за цією підставою. Якщо у батька також були, наприклад, брати рідні або повнорідні, вони також мали право на відстрочку», — підкреслила вона.

Нагадаємо, як багатодітному батьку отримати відстрочку від мобілізації. Для цього потрібно подати заяву, за формою що передбачена Додатком 4 Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 560.