UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ветеран війни про мобілізацію та перехід громадян на українську: Це відповідальність кожної окремої людини

За його словами, через відсутність чесної комунікації назбирується негатив. 

Коли в країні триває війна, кожна людина повинна розуміти важливість підготовки та необхідність мобілізації, заявив ветеран російсько-української війни Гліб Стрижко, який пройшов полон після оборони Маріуполя. Під час інтерв'ю "РБК Україна" він наголосив, що сам зараз робить усе можливе для захисту держави, а переконувати та "термосити" інших — не його відповідальність.

"Треба трішечки роздуплитись. Країна в небезпеці. Люди мають принаймні готуватись. Треба собі чітко дати відповідь, що я робитиму, якщо Київ знову оточуватимуть. Якщо людині страшно, то треба попрацювати з тим, — наголосив захисник. — Бо в людей якесь уявлення, що вони сьогодні приїдуть в ТЦК, а завтра будуть в окопах штурмувати. Якщо ти фахівець в якійсь сфері, то будеш так само фахівцем в цій сфері у війську". 

Є у питанні мобілізації аспекти, які дратують і військових — відсутність ротації, наприклад, додав спікер. 

"Коли жінка, чоловік якої служить, гуляє в парку з дитиною і бачить родину, де гуляє чоловік, дружина і дитина, в неї постає питання, чому зараз та жінка має право бути щасливою зі своїм чоловіком, а вона ні? Через відсутність чесної комунікації назбирується негатив", — каже він.

Говорячи про особисту відповідальність, Стрижко наголосив, що те ж стосується і небажання людей переходити на українську чи випадків, коли дітям вмикають російські мультики. Це стосується кожної окремої людини. 

Читайте також: Загальна мобілізація: про які зміни треба повідомити у ТЦК

Нагадаємо, 4,6 млн українців оновили свої військово-облікові дані в рамках нового мобілізаційного законодавства. За словами речника Міноборони Дмитра Лазуткіна, тепер в Україні є база військовозобов'язаних, активізувалася мобілізація по рекрутингу, а громадяни, які вагалися, нарешті стали на захист Батьківщини. Та у військо мобілізують не усіх, адже у Силах оборони є перелік спеціальностей, які мають найбільший попит. До того ж все більше громадян можуть розраховувати на бронювання від мобілізації.