UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верещук порадила мешканцям ТОТ, як уникнути російської паспортизації

Росія робить умови життя українців на тимчасово окупованих територіях нестерпними.

Віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала мешканців, які проживать на тимчасово окупованих територіях, ухилятися від отримання будь-яких російських документів. При можливості евакуюватися і чекати деокупації тимчасово захопленої ворогом території. Про це вона розповіла в ефірі телемарафону.

"З 2014 року ми жили в парадигмі, що деокупація буде відбуватися немілітарним шляхом. Зараз у нас інша парадигма і державна стратегія. Президент чітко заявляє: деокупація буде і буде мілітарним шляхом. Причому вона буде в осяжному майбутньому, ми не говоримо про роки, ми говоримо про місяці. Це означає, що люди на ТОТ мають зрбити все від себе залежне, аби не йти на співпрацю з ворогом. Аби утриматися від отримання паспортів. І щоб цього уникнути - треба якомга швидше, маючи таку можливість, покинути тимчасово окуповану територію. Деокупуємо, а потім разом будемо відновлювати", - пояснила Верещук.

Читайте також: На Херсонщині росіяни погрожують депортацією усім, хто не отримав російський паспорт – Генштаб

Вона також зазначила, що чоловіки, які все ж отримали російські паспорти і були мобілізовані - мусять здаватися в полон, не використовувати зброю проти ЗСУ.

Зазначимо, влада Росії на тимчасово окупованих територіях погрожує працівникам бюджетної сфери звільненням у разі відмови отримати російський паспорт. Під приціл потрапили також пенсіонери та діти. Невидачею атестатів успішності та пенсій шантажують людей отримувати російські документи.

Росія приступила до реалізації своєї традиційної моделі управління захопленими землями. Подробиці у матеріалі Олександра Клюжева та Олександра Неберикута «Окуповані: паспорти з орлом замість майбутнього».