UA / RU
Підтримати ZN.ua

Веніславський: Електронні повістки та смарт-мобілізація — це не одне і те ж

Він наголосив, що нова опція передбачатиме виключно інтерактивний формат подачі документів і актуалізацію інформації. 

Представник президента у ВРУ Федір Веніславський пояснив, що впровадження опції смарт-мобілізації передбачає створення умов для внесення військовозобов'язаними відомостей про себе у форматі онлайн. Це, за його словами, повинно зробити так, аби на повну запрацював закон про Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних та призовників, ухвалений ще у 2017-му році, пояснив він у коментарі Telegraf.

Втім, Веніславський наголошує, що смарт-мобілізація не має нічого спільного з електронною мобілізацією. 

"Ці зміни направлені на те, щоб зробити процес максимально комфортним і зручним для військовозобов'язаного, враховувати побажання щодо спеціальності і місця служби. Але це виключно інтерактивний формат подачі документів і актуалізація інформації. Сама ж система мобілізації залишається такою, як вона є", — зауважив Веніславський.

За його словами, громадяни Україні, які підлягають мобілізації, будуть мати інтерактивний доступ до персональних даних у власному електронному кабінеті. Там вони повинні будуть вказати дані про свою освіту, сімейний стан, стан здоров'я, професію, а також обрати потенційно цікаву військово-облікову спеціальність, за якою той чи інший громадянин хотів би служити. Ба більше, це спростить деякі процедури під час проходження військово-облікової комісії. 

Читайте також: Зеленський пропонує парламенту продовжити дію воєнного стану та загальну мобілізацію

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації та віцепрем'єр-міністр України Михайло Федоров заявив, що в Україні запустять "смарт-мобілізацію". Її мета - аби громадяни самостійно обирали, на якій зі спеціальностей в армії вони хочуть працювати. "Пілот" цього нововведення планують запустити через два-три місяці, він стосуватиметься набору операторів дронів.