UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика Британія планує розробку аналогу української ракети "Паляниця" – ЗМІ

На початку планується випуск 20 ракет на місяць.

Міністерство оборони Великої Британії оголосило тендер на розробку нового далекобійного озброєння в рамках проекту Brakestop, який має на меті створення недорогої та масової зброї типу "земля-земля". Цей проєкт розробляється з урахуванням актуальних викликів у протистоянні з Російською Федерацією і його вимоги нагадують характеристики української ракети "Паляниця".

Про це пишуть аналітики Defense Express.

Читайте також: Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це

Згідно з повідомленням, нове озброєння має бути крилатою чи балістичною ракетою, або ж дроном, здатним розвивати мінімальну швидкість 600 км/год і уражати наземні цілі на відстані до 600 км з точністю +/- 30 метрів. Це озброєння повинне працювати в умовах активного застосування засобів радіоелектронної боротьби та відсутності супутникової навігації не тільки поблизу цілі, а й на всьому маршруті польоту.

Крім того, згідно з технічними вимогами тендеру, зброя повинна мати бойову частину масою 200-300 кг, орієнтуючись на фугасну авіабомбу Mk 82 вагою 500 фунтів.

Основна увага в проекті Brakestop приділяється не лише технічним характеристикам, а й вартості розробки та термінам виконання. Очікується, що вартість одного такого засобу ураження не повинна перевищувати 400 тисяч фунтів стерлінгів (приблизно 535 тисяч доларів США), без урахування податків.

Читайте також: Литва виділяє на закупівлю українських ракет 10 млн євро

Прототипи зброї мають бути готові до випробувань у другому кварталі 2025 року, а серійне виробництво планується розпочати до вересня того ж року. На початкових етапах планується випускати 20 одиниць на місяць, що складе 240 одиниць на рік, з можливістю подальшого збільшення обсягів виробництва.

Тендер буде закрито вже 2 жовтня. Найкращі пропозиції зможуть отримати до 5 мільйонів фунтів стерлінгів державного фінансування для реалізації проєкту.

Читайте також: Україна чекає згоди від західних партнерів на фінансування ракетної програми – Умєров

Нагадаємо, 24 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що у 33-й День Незалежності України воїни ЗСУ успішно уразили ворожу ціль новою українською розробкою – ракетою-дроном "Паляниця".

За інформацією міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, “Паляниця” коштує менше, ніж 1 мільйон доларів. Розробники звертаються до приватного сектору, аби він допоміг ще більше знизити витрати на виробництво.

Водночас офіцер ЗСУ та експерт в галузі БПЛА Юрій Касьянов заявив, що такого озброєння як "ракето-дрон" не існує і ніколи не існувало, а те, що винайшли в нашій країні – не що інше, як крилата ракета. За його оцінками, "Паляниця" може коштувати 160 тисяч доларів.