UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЗСУ розповіли, чим оновлена САУ "Богдана" краща за свою попередницю

Відмінностей досить багато.

Перша окрема бригади спецпризначення ім. Івана Богун у своєму Youtube опублікувала відео з новою версією української САУ 2С22 "Богдана". В ньому один з військовослужбовців розповів про оновлену артилерійську установку, яка б’є по росіянах.

Про українську САУ розповідає її механік-водій, військовий з позивним "Папа", який має досвід експлуатації як нової (на шасі Tatra 8х8), так і старої, експериментальної "Богдани" (на шасі КрАЗ). За його словами, оновлена машина загалом набагато краща за перші зразки самохідної артилерійської системи.

"Комфортніша, краще комп’ютер працює, прохідність краща, клімат-контроль, автономка. Дуже зручно", — зауважує "Папа". Окремо наголошує на тому, що кабіна під час пострілу дуже стійка: "Не кидає, не хитає, стоїть, не здвигається зовсім".

Читайте також: В мережі з'явилися фото оновленої української САУ Богдана

Серед тимчасових недоліків машини — відсутній автомат заряджання. Це, звичайно, впливає на скорострільність "Богдани". Зараз розрахунок САУ за хвилину може здійснити до трьох пострілів, за умови наявності автомата заряджання цей показник збільшиться вдвічі — до шести за хвилину.

Щодо дальності, то снарядами M107 САУ "Богдана" б’є на відстань до 14-15 км, водночас з далекобійними боєприпасами максимальна дальність становить 41-42 км.

Раніше повідомлялося, що Україна спільно зі Словаччиною працюватиме над створенням нової гаубиці під шифром "Eva", яка стане поєднанням української "Богдани" та словацької "Zuzana 2".