UA / RU
Підтримати ZN.ua

В законопроєкт про заборону УПЦ МП внесли останні поправки — депутат

Вони стосуються юридичного вдосконалення. 

Голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв впевнений, що під час наступного голосування у ВРУ вистачить голосів для заборони в Україні діяльності релігійних організацій, афілійованих з РПЦ. Сьогодні шанси прийняття цього закону вищі, ніж були 23 липня, коли народні обранці заблокували трибуну Ради, розповів він "Укрінформу"

"У нас на той день було 240 голосів, оптимістично — можливо, 250. Зараз я думаю, що з підтримкою і президента, і керівника Офісу президента, і президії на чолі з головою Верховної Ради у нас має бути точно більше голосів", — вважає він, попереджаючи, що конституційної більшості для ухвалення законопроєкту не буде. 

Потураєв нагадав, що лише один колишній депутат ОПЗЖ підтримав законопроєкт. 

Він також розповів, що останні поправки внесли в документ 16 серпня. Вони були спрямовані на його юридичне вдосконалення. 

"Це як коли автівка сходить з конвеєра, її фарбують, а потім ще покривають лаком, щоб вона мала бездоганний вигляд. Ось так і тут. Це фактично останнє дошліфування цього законопроєкту. Суттєво там нічого не змінювали", — пояснив він. 

Читайте також: Вбито десятки священників, зруйновано сотні храмів: українські церкви підтримали заборону УПЦ МП

Нагадаємо, 19 жовтня ВРУ підтримала в першому читанні законопроєкт №8371, що забороняє діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із РПЦ. Тоді участь саме у цьому голосуванні не взяли 72 народні обранці, хоча вони були присутні у залі. Згодом стало відомо, що лобістам інтересів Московського патріархату з коштів ексдепутата Вадима Новинського платять 1400 доларів за годину. Також ЗМІ повідомили, що завадити заборонити діяльність російської церкви парламенту повинен був відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.

Чи вдасться УПЦ МП уникнути заборони, розбирається Катерина Щоткіна в статті "Адвокат диякона".