UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україну повернули 15 дітей з їхніми мамами та законними представниками

Це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни.

До України повернули 15 дітей з їхніми мамами та законними представниками, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram. 

Це діти з населених пунктів Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни.

"Попри всі виклики, ми продовжуємо працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і бути на своїй землі. Так, станом на сьогодні, за даними Національного інформаційного бюро, на територію України повернулися 308 дітей", - зазначив омбудсмен.

Читайте також: Верещук вимагає у російського омбудсмена списки викрадених дітей

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав міжнародні ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини держави-агресора Марії Львової-Бєлової. Наразі обох звинувачують у депортації українських дітей і незаконному їх вивезенні з тимчасово окупованих територій нашої держави в Росію "щонайменше від 24 лютого 2022 року".

За даними президента України Володимира Зеленського, зафіксовано понад 16 тисяч випадків депортації дітей.

Читайте також: Окупанти депортують українських дітей в Росію під виглядом "відпочинку" чи "лікування" – Верещук

Депортацію українців на територію Російської Федерації та Білорусі під час окупації українських населених пунктів росіяни називають евакуацією, примушуючи людей самих заходити в "евакуаційний" автобус або сідати у власне авто і їхати, при цьому перекриваючи шлях до України. Про те, як це відбувалося в окупованих населених пунктах Харківщини, – у статті Олесі Ланцман "Депортація під виглядом евакуації