UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні вперше помітили сучасну чеську РСЗВ, постачання якої не анонсували

Вона може випустити залп із 40 ракет.

В Україні вперше зафіксували використання чеської РСЗВ БМ-21 МТ "Стрига". Появу цієї ракетної системи помітив OSINT-аналітик під ніком "Praise the Steph" у Twitter.

"Перше відео чеської 122-мм РСЗВ БМ-21 МТ "Стрига" в дії на шасі Tatra Force 4x4. Вона стоїть на озброєнні української 61-ї окремої механізованої бригади.

Перше фото Striga було помічено ще навесні/влітку минулого року, але досі ми не мали візуального підтвердження того, що система працює. BM-21 MT Striga, як і більший RM-70 Vampire, виробляється компанією Excalibur Army", - зазначив аналітик.

Читайте також: Чехія надасть Україні масштабний пакет військової техніки за кошти Данії

Відомо, що БМ-21 МТ "Стрига" була представлена ​​на виставці "Зброя та безпека 2018" у Києві. Тоді її презентували як ймовірну заміну для застарілих радянських систем БМ-21 "Град", які досі використовуються в українському війську.

Для стрільби РСЗВ використовує реактивні снаряди HE-FRAG вагою 66,35 кг, з якими можна досягти дальності 20,3 км. Система має 40 пускових труб калібром 122 мм. Один ракетний залп здатний покрити площу 70 000 м². Усі 40 ракет можуть бути запущені протягом 20 секунд, а перезарядка займає близько 7 хвилин.

Раніше повідомлялося, що Чехія веде переговори зі Швецією щодо можливості тренувань українських пілотів на винищувачах JAS 39 Gripen шведського виробництва.