UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні спростили бронювання для перевізників

Ці зміни спрямовані на спрощення процедури бронювання та підвищення ефективності роботи компаній, що займаються перевезеннями, особливо в умовах дефіциту кадрів.

Кабінет Міністрів України та Міністерство інфраструктури спростили процедуру бронювання для працівників компаній, що займаються перевезеннями. Про це повідомив заступник міністра Сергій Деркач на своїй сторінці у Facebook.

Підприємство, яке відповідає критеріям, подає пакет документів до Міністерства та отримує статус критично важливого. Також можна бронювати співробітників через додаток "Дія".

Серед змін для перевізників те, що тепер підприємство повинно відповідати двом критеріям із семи для отримання статусу критично важливого (раніше потрібно було три). Завдяки змінам до 76 постанови Кабміну, бізнесу легше подати пакет документів. Необхідно мати відповідну ліцензію та не мати податкової заборгованості.

Читайте також: У застосунку "Резерв+" тепер можна підвантажувати дані про актуальне бронювання

Також розширено перелік підприємств, що можуть подаватись на визнання критичними, включаючи перевізників, що виконують нерегулярні перевезення та автостанції. Крім того, з'явилася можливість подаватись підприємствам, які почали діяльність не лише у 2022 році, але й у 2023 та 2024 роках. А ще - скасовано необхідність підтверджувати оформлення трудових відносин з працівниками за 180 днів до подачі документів.

Разом з тим, наразі жоден ФОП, включаючи перевізників, аграріїв чи будівельників, не може отримати статус критичного. Це суперечить чинному законодавству. Виправити цю ситуацію можуть лише зміни до закону, які дозволять бронювати не лише 2підприємства, установи, організації".

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних. Працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та ІТ-сфери бронюватимуть без обмежень.