UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні розробили окопний РЕБ проти російських FPV-дронів, який вміщається у рюкзаку

Без акумулятора РЕБ важить лише три кілограми.

Учасники кластера Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

“Система генерує білий шум у радіочастотному діапазоні 850–940 МГц, і FPV-дрон втрачає звʼязок з оператором і стає некерованим. Радіус роботи – від 250 метрів, якщо відстань між дроном та оператором дрона – 3 000 м”, – написав Федоров. 

Він розповів, системі потрібно не більше 0,5 секунди, щоб вона почала працювати після увімкнення.

Читайте також: 1:0 на користь вогневих груп ЗСУ: захисники збили російську ракету з допомогою Browning'а

За словами Федорова, цей РЕБ вже активно використовують бійці Сил оборони. 

“Вони називають AD Counter FPV одним з найякісніших портативних РЕБ. Одна з переваг системи – вона легка, без акумулятора важить 3 кг, а ще в неї є тринога, тому її зручно встановлювати на машини”, – каже міністр.

Як зауважив Федоров, на прохання військових розробники створили ще модифікацію AD Counter FPV – у формі рюкзака. Її також активно використовують військові, вона зарекомендувала себе як незамінна річ.

Нагадаємо, Федоров закликав українців долучатися до проєкту “Народний дрон” від Victory Drones фонду технологічної допомоги Dignitas. У рамках проєкту було розроблено інженерний курс, на якому можна навчитися, як удома зібрати 7-дюймовий FPV-дрон.