UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні головним бенефіціаром саміту НАТО у Вільнюсі стали ЗСУ – експерт

Саміт посприяв значному підвищенню військової та оборонної допомоги Україні.

Цього тижня у Вільнюсі відбувся Саміт НАТО, який не став для України ні перемогою, ні програшем. Однак у нашій державі головним бенефіціаром Вільнюського саміту стали Збройні Сили України, зазначив Костянтин Єлісєєв у статті для ZN.UA «Після Вільнюсу: найбільші перемоги й розчарування України».

«Складні дипломатичні баталії навколо формулювань саміту щодо перспектив членства України в НАТО сприяли суттєвому підвищенню військової і оборонної допомоги з боку партнерів, які в такий спосіб намагалися компенсувати брак амбітності в тексті», – пояснив Єлісєєв. 

Читайте також: Запропоновані G7 «гарантії безпеки» для України насправді ними не є – експерт

Результатом, як зазначив автор, ми маємо ракети великої дальності від Франції, нові пакети допомоги США, Німеччини, коаліцію F-16, що значно посилює боєздатність і потенціал української армії.

«А подальші успіхи ЗСУ своєю чергою зміцнять і позиції української дипломатії на шляху до членства в НАТО», – підсумував автор.

Читайте також: Відмова від ПДЧ не зробила швидшим шлях України до вступу в НАТО – експерт

Військова допомога Україні, яку оголосили під час проведення саміту НАТО у Вільнюсі, є досить численною та різною. З початку повномасштабного російського вторгнення було буквально кілька випадків, коли така кількість країн оголошувала про допомогу одночасно. Детально про всю техніку, яку пообіцяли надати ЗСУ партнери, читайте за посиланням.