UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії зростає напруження через відсутність ротації військових – британська розвідка

На початку листопада дружини російських військових провели чи не першу публічну вуличну акцію протесту в Москві з моменту вторгнення в Україну. Вони зібралися на центральній Театральній площі та розгорнули плакати з вимогою ротації їхніх рідних подалі від лінії фронту.

Як зазначають у Міністерстві оборони Великої Британії, з лютого 2022 року в соціальних мережах щодня з'являються фото протестів російських дружин і матерів, які  протестують проти умов служби своїх близьких.

Водночас аналітики британської розвідки зазначають, що російське законодавство поки що не дозволяє родичам російських військових об'єднатися у впливову лобістську силу, як це зробили солдатські матері під час афгансько-радянської війни у 1980-х роках

«Міліція розігнала протест на Театральній площі за лічені хвилини. Однак, варто зазначити, що вимоги протестувальників залишаються незмінними. Очевидно, що нескінченно тривале бойове застосування особового складу без ротації все частіше сприймається як неприйнятне як самими військовослужбовцями, так і їхніми рідними та близькими», - вважають в міноборони Британії.

Читайте також: Генштаб про ситуацію на лівому березі Дніпра: Росіяни за добу контратакують до десяти разів, але у Сил оборони є план

За даними Генерального штабу Збройних сил України станом на 20 листопада з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україні ліквідовано близько 319 210 російських окупантів.

Уряд Великої Британії оцінив втрати Росії в Україні на рівні  приблизно 302 000 російських військовослужбовців вбитими або пораненими, а також десятки тисяч дезертирів.