UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії всі «добровольчі формування» зобов’язали укласти контракти з Міноборони

Під це визначення підпадає і ПВК «Вагнер».

Міністерство оборони Росії вимагає від «добровольчих загонів», які воюють і в Україні, до 1 липня укласти контракти з Міноборони. Відповідний наказ підписав російський міністр Сєргєй Шойгу.

Як зазначили в російському відомстві, укладення контрактів надасть «добровольчим формуванням» необхідний правовий статус, створить єдині підходи до забезпечення та виконання ними завдань.

«Наказ надає право всім добровольцям укладати індивідуальні контракти або з добровольчими загонами, або з Міністерством оборони як військовослужбовці за контрактом. … Таким чином наказ розширює можливості комплектування підрозділів Об'єднаного угруповання військ як військовослужбовцями, так і добровольцями, спільного застосування військових підрозділів та добровольчих організацій», – пояснив вимогу заступник Шойгу Ніколай Панков.

Він додав, що «ці заходи дозволять підвищити бойові можливості та ефективність застосування Збройних сил та в їхньому складі добровільних загонів».

Водночас у Росії «добровольчими загонами» офіційно називають і приватні військові компанії, як-от ПВК «Вагнер». Попри те, що створення приватних військових компаній в РФ заборонено законом.

Читайте також: Зеленський розповів, скільки "вагнерівців" ліквідували ЗСУ у Бахмуті

Нагадаємо, що між засновником ПВК «Вагнер» Євгенієм Прігожиним і Мініоборони Росії триває конфлікт. Так, у травні Пригожин записав відео на тлі трупів, де назвав Шойгу і Герасимова лайливим словом та звинуватив військове командування у тому, що воно не видає найманцям снаряди.