UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії влада почала кампанію щодо зменшення використання VPN – британська розвідка

Анонімайзер дозволяє російським громадянам отримувати інформацію з альтернативних джерел, в тому числі про війну.

Згідно з повідомленнями користувачів з Росії, багато з найпопулярніших VPN впродож цього тижня стали непридатними для використання в деяких регіонах країни. Як зазначають аналітики управління розвідки Міністерства оборони Великої Британії, таким чином російська влада, ймовірно, намагається посилити свої зусилля у перешкоджанні доступу російських громадян до віртуальних приватних мереж.

VPN дозволяють користувачам приховувати свій доступ до інтернету, зберігати конфіденційність і обходити державну цензуру. Зокрема він дозволяє користувачам отримувати доступ до об'єктивних міжнародних джерел новин, у тому числі про війну в Україні.

«VPN надзвичайно популярні в Росії, незважаючи на те, що з 2017 року вони є незаконними. Анонімайзер, ймовірно, є найбільшою вразливістю в спробах російської держави встановити всеосяжний внутрішній інформаційний контроль», - зазначають експерти.

Читайте також: США передали докази російських злочинів до МКС - посол в ОБСЄ

Зокрема, збільшуючи  кількості технічних збоїв, російська держава також розпочала кампанію з інформування громадськості, намагаючись налякати громадян і змусити їх уникати використання VPN, стверджуючи, що вони ставлять під загрозу їхні персональні дані.

За даними ЗМІ,  після атаки безпілотників на Москву 24 липня російським телеканалам заборонили висвітлювати цю тему в ефірі. Зокрема телеканали замовчали атаку безпілотників по урядовій вежі «Москва-Сіті» 30 липня.