UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії вирішили заочно арештувати секретаря РНБО України

А також колишнього керівника СБУ.

Басманний районний суд Москви заочно заарештував секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Литвиненка та колишнього керівника  Служби безпеки України Валентина Наливайченка, повідомив у понеділок офіційний телеграм-канал судів загальної юрисдикції міста Москви.  

Литвиненка та  Наливайченка у Росії звинувачують у «застосуванні заборонених засобів та методів ведення війни». Зазначається, що «заочний запобіжний захід» їм обрали ще 9 липня. Обох вирішили арештувати на два місяці та начебто оголосили в міжнародний розшук.

Олександра Литвиненка та Валентина Наливайченка російське Міністерство внутрішніх справ оголосили у «розшук» 2 травня цього року. Щоправда на той момент не було відомо, за якою статтею їх обвинувачують.

Читайте також: У Росії заочно заарештували колишнього прем'єр-міністра України та ексглаву МЗС

Олександра Литвиненка обіймав посаду голови Служби зовнішньої розвідки з 2021 року. 26 березня 2024 року його указом президента призначили секретарем Ради національної безпеки та оборони України.

Що стосується Валентина Наливайченка, то у 2006-2010 та 2014-2015 роках він був головою Служби безпеки України. З 2019 року народний депутат від ВО «Батьківщина».  Ще у 2014 році  СК Росії порушив проти нього кримінальну справу за кількома статтями, у тому числі про буцімто викрадення людини та перешкоджання професійній діяльності журналіста.