UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії готують пропагандистський вкид на тему обміну полонених

Однак саме російські представники утруднюють цей процес.  

Найближчим часом Росія планує запустити  на своїх пропагандистських каналах хвилю дезінформації стосовно причин призупинення обмінів військовополоненими. Як заявили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, росіяни планують у всьому звинуватити Україну та своїми заявами дестабілізувати ситуацію всередині українського суспільства, аби посіяти недовіру до державних органів, які займаються організацією обмінів полоненими.

В КШППВ зазначили, що з літа саме представники російської сторони систематично ускладнюють обмінний процес, однак російська сторона планує закинути Україні завищення вимог щодо формули обміну. Особливий акцент робитимуть в Росії на бажанні України повернути військовослужбовців тих підрозділів, до яких російська влада плекає особливу лють.

«Намагання протилежної сторони виправдатися, а не продовжувати гуманітарну місію з обміну полоненими, свідчить про те, що їх мало турбує доля великої кількості російських військовополонених, які потрапили в полон на чужій землі, особливо під час останніх «мʼясних штурмів», а також їхніх родин», - кажуть у Координаційному штабі.

«Для України важливий кожен військовополонений чи зниклий безвісти, а також узятий в заручники цивільний та некомбатант. Ми не поділяємо нікого за рівнем негативних емоцій з російського боку. Попри це, всі російські військовополонені утримуються згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, до них є безперешкодний доступ місій Міжнародного комітету Червоного Хреста, чого досі не забезпечила російська сторона. У той час, коли в Україні діє Координаційний штаб як єдиний уповноважений орган, держава-агресорка досі не спромоглася налагодити ефективну та уніфіковану роботу та комунікацію», - додали у штабі та наголосили, що готові передавати російських військовополонених лише повертаючи додому наших захисників.

Читайте також: Тарнавський розповів, скільки окупантів здалися в полон за останні 20 днів

Росія призупинила обмін полоненими з літа 2023 року, аби зробити видимість, нібито Україна взагалі не працює над поверненням своїх людей. Зокрема, останній обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді на Батьківщину повернулися 22 українці.

Зараз в Україні офіційно визнано полоненими 4337 громадян, з яких 3574 — військові, а решта 763 — цивільні. Однак насправді число полонених є значно вищим.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що обміни військовополоненими з РФ відбуваються і зараз, але часто їх проводять непублічно прямо на полі бою.