UA / RU
Підтримати ZN.ua

В РНБО вважають, що ТікТок за рівнем поширення дезінформації небезпечніший за Telegram

У ТікТок зібрана найбільш вразлива до пропаганди аудиторія - підлітки та люди 55+

Під час війни до слів треба ставитись дуже виважено. Але зараз такі часи, що кожен має доступ до соцмереж, соціальних платформ, спільнот - і може подавати своє бачення світу. І добре, якщо це тільки бачення. Але це ще й ворожа пропаганда, яка може бути замаскована під напівправду. І небезпека для суспільства, та й для країни в цілому, може чатувати в безневинних, як здається, роликах довжиною у 30 секунд.

Соціальна платформа TikTok за рівнем поширення російської дезінформації та пропаганди небезпечніша, ніж месенджер Telegram.
Про це заявила заступниця керівника Центру протидії дезінформації РНБО України Аліна Алєксєєва під час конференції «Фактчек у регіонах: виклики, труднощі та перспективи» у Медіацентрі Україна, передає Громадське.

Читайте також: Telegram є основною соцмережею, через яку українці отримують новини – дослідження

За її словами, у ЦПД вважають, що Telegram «вже вивчений», і розуміють його «структуру та будову». Натомість набагато більшу шкоду завдає пропаганда та дезінформація, поширена через TikTok.

Алєксєєва пояснила, що саме там зосереджена найбільш вразлива до пропаганди аудиторія — підлітки та люди віком 55+.

Водночас заступниця директора аналітичної платформи VoxUkraine Світлана Сліпченко зазначила, що українське суспільство «дуже зациклене» на тому, що саме Telegram — «це щось погане, що це джерело фейків».

«Ми знаходили фейки всюди й багато, і, напевно, не менше, ніж у Telegram. Просто ми дуже зациклилися, що все зло там і трохи мало уваги приділяємо тому, що на всіх платформах існує російська пропаганда, продовжує циркулювати російська дезінформація», — додала вона.

Окрім стійких наративів, які РФ використовує в інформаційній війні проти України, діють і інші рівні пропаганди. Так, РФ продукує різного роду вкиди на актуальні теми, які хвилюють українське суспільство.

«Коли ми говоримо про актуальні теми російської пропаганди, ми можемо дивитися на актуальні теми на сьогодні у суспільстві», — пояснила Сліпченко.

Читайте також: Росіяни через соцмережі вербують дітей для підпалу автівок ЗСУ — Лубінець

20 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури.

Винятки становитимуть лише ті, для кого використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.

Рішення зумовлене тим, що Telegram активно використовує росія — за словами керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, є дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram.