UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН підрахували кількість жертв в Україні у травні: більшість через наступ росіян на Харків

Там зауважили, що люди у прифронтових районах знаходяться у "жахливих умовах".

Жертва ракетного удару Росії по "Епіцентру" у Харкові 25 травня 2024 року

Жертва ракетного удару Росії по "Епіцентру" у Харкові 25 травня 2024 року

Кількість цивільних жертв в Україні у травні була найвищою серед усіх місяців протягом майже року. Більшість із них сталося через нещодавній наступ Росії у Харківській області.

Читайте також: Росія може перетворити Харків на Алеппо – Литвиненко

Управління ООН з прав людини, яке займається верифікацією жертв, заявило, що в травні росіяни вбили щонайменше 174 цивільних, а ще 690 отримали поранення, причому більше половини з них через бойові дії на Харківщині, пише "Голос Америки".

"Торгові центри, житлові будинки, навчальні заклади, магазини, офісні будівлі, парки та громадський транспорт зазнали ударів за останні тижні", - заявила помічниця Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя.

Читайте також: У харківському "Епіцентрі" завершили розбір завалів: серед загиблих — двоє дітей

Вона додала, що за оцінками Міжнародної організації з міграції, щонайменше 18 100 людей у Харківській області були змушені покинути свої домівки.

За словами Мсуї, ООН надала продукти харчування, одяг та готівку для понад 12 000 людей, які їхали транзитом через Харків. Вона підкреслила, що цивільне населення, яке залишається у прифронтових районах, перебуває у "жахливих умовах".

"Багато з них відрізані від доступу до їжі, медичної допомоги, електроенергії та газу", ‒ зауважила Мсуя.

Читайте також: У Харкова не залишилося власної генерації: як місто готується до зими

Посол України в ООН Сергій Кислиця розповів, що у травні російські війська завдали 76 авіаударів по Харкову, що втричі більше, ніж у квітні.

"Повітряна тривога в місті у травні тривала 474 години 55 хвилин. Це 15 годин на добу. Тільки уявіть собі ‒ 15 годин із 24. Щодня і щоночі. Це те, що Росія робить з Харковом", ‒ наголосив він.

Читайте також: Росія має глибоку неприязнь до Харкова через те, що місто змогло придушити проросійські протести десять років тому – Кислиця

Нагадаємо, російські війська намагаються маневрувати резервами на харківському напрямку.