UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ISW оцінили, як далеко зайшли росіяни на Харківщині

Заборона на удари західною зброєю по території РФ створює труднощі для українських військових.

Аналітики американського Інституту вивчення війни вказують, що російські солдати змогли просунутися не більше, ніж на вісім кілометрів углиб Харківської області під час свого наступу на півночі регіону.

Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

Читайте також: У Вовчанську посвідчення врятувало життя військовому

Експерти зауважують, що армія окупантів із території РФ може легко бити по позиціях українських захисників із артилерії, а заборону на атаки західною зброєю по російському тилу з іншого боку кордону робить вразливими оборонні укріплення українців.

Читайте також: Україна намагається переконати США дозволити бити по Росії американською зброєю — Politico

В Інституті додали, що росіяни досягли певного тактичного успіху у північній частині Харківщини, де Україна нібито "цілеспрямовано не створювала значних оборонних фортифікацій", однак, імовірно, загарбники ставлять собі за мету створити "буферну зону" замість того, щоб просуватися далі по Харківській області.

Читайте також: Харківську ОВА звинуватили у розкраданні мільйонів на будівництві фортифікацій: реакція Синєгубова

Нагадаємо, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, з 10 травня російські війська під час наступу на Харківщині вбитими і пораненими втратили понад сім сотень людей та більше сотні одиниць військової техніки.

У вечірньому відеозверненні 15 травня президент Володимир Зеленський розповів, що на цьому напрямку Сили оборони частково змогли стабілізувати ситуацію.

А бійці підрозділів Третьої окремої штурмової бригади розбили колону російської техніки та ворожу піхоту, які намагалися прорватися у іншому районі Харківської області.