UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Армія+ має з’явитися опитування для військових: чи хворіють вони та чи надається їм належна допомога в їхніх підрозділах 

Йдеться, зокрема, не про поранених, а тих, хто, перебуваючи у війську, захворів — їм часто відмовляють через усні вказівки або на рівні внутрішніх ДСК.

Департамент охорони здоров'я Міноборони разом із Мінцифри розробили для застосунку Армія+ опитування для військовослужбовців: чи хворіють вони, якщо так, то, чим, та чи надається їм належна допомога саме в їхніх підрозділах. Про це редактору відділу соціум ZN.UA Аллі Котляр розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Оксана Сухорукова. 

Читайте також: Реабілітаційна допомога у стаціонарі: які послуги можна отримати безкоштовно

Опитування має з’явитися в Армія+ 7 жовтня. Після збору даних будуть робитися певні висновки.

Йдеться, зокрема, про хворих в армії — не поранених, а тих, хто, перебуваючи у війську, захворів. За словами військовослужбовців, їм часто відмовляють через усні вказівки або на рівні внутрішніх ДСК.

“За підлеглих військовослужбовців  відповідає командир, і він приймає рішення за те, що відбувається з особовим складом. Основна задача командира —  виконати наказ. Командир розраховує сили й засоби, які йому необхідні  для виконання наказу. Коли ви говорите, що людина без медичної освіти не може самостійно прийняти рішення, то командир приймає рішення на основі інформації, яку йому надають медики з медичного підрозділу військової частини. Тому медична експертиза в командира є, він оцінює ситуацію та приймає рішення”, - сказала Сухорукова.

За її словами, запити від військовослужбовців, які захворіли, не ігноруються. 

“Бачимо їх (запити — ред.) навіть у соцмережах. Дехто може підтвердити свою хворобу, дехто – ні. На жаль, ми не можемо перевірити кожен випадок”, - зазначила вона.

Саме тому створюється відповідне опитування, яке допоможе відстежити тенденції та зробити певні висновки.

Читайте також: Скільки військових повертаються у стрій після реабілітації

А про проблеми, з якими зіштовхуються поранені військові при лікуванні та реабілітації, раніше розповідала Юлія Мельничук у статті “Лікування та реабілітація поранених: несистемна система”.