UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіхи РФ на фронті незначні та й Авдіївки найближчими тижнями їм не бачити – британська розвідка

Щоправда, українські військові перебувають в обороні.

Росіяни продовжують наступ на кількох напрямках фронту та намагаються виконати свою стратегічну мету – захопити Донбас. Однак останні здобутки окупантів є несуттєвими, а захопити Авдіївку ворог, ймовірно, не зможе принаймні протягом наступних кількох тижнів, вважають у британській розвідці.

«Російські війська захопили села Крохмальне на Харківщині 21 січня 2024 року та Веселе поблизу Бахмута 18 січня 2024 року, однак вони не мають стратегічного значення», – зазначили в розвідці.

Там додали, що до війни у селі Веселе жили 102 людини, а в Крохмальному – 45. Тобто, як пояснили у розвідці, це свідчить про продовження незначних поступових успіхів Росії. Водночас Україна зосереджується на активній обороні.

Читайте також: Для окупації Сіверська випадали ще кращі нагоди, ніж захоплення Веселого. Росії це не допомогло — експерти

«За оцінками, пріоритетом для російських військ є місто Авдіївка. Росіяни здійснюють тристоронній наступ, аби оточити місто з півдня та півночі, а також ведуть бої на околицях східного кварталу самої Авдіївки. Російські війська зазнали значних втрат у живій силі та бронетехніці, які часто спричинені українськими безпілотними авіаційними боєприпасами, що не мають екіпажу», – зазначили в Міноборони Британії.

Росіяни намагаються проникнути на околиці Авдіївки через технічні тунелі. Таким чином, додали в розвідці, ворог намагається обійти українські укріплення. Цю тактику російські війська використовують з жовтня 2023 року.

«Українські контратаки стримують російські сили від подальшого просування вглиб міста. Оскільки основний маршрут постачання залишається недоторканим, а українські сили проводять локальні контратаки, Авдіївка, ймовірно, залишиться під українським контролем протягом наступних тижнів», – додали в розвідці.

Читайте також: Після захоплення Крохмального росіяни не мають передумов для подальшого успіху — експерт

Полковник Антс Ківісельг, керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії заявив, що в Авдіївці російські сили планують створити буферну зону, щоб перешкодити українським військам вести вогонь по цілях в Донецьку.

Раніше в Американському Інституті вивчення війни ISW припустили, що російські війська готуються прорватися через Авдіївку після того, як їм не вдалося оточити це місто.