UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські військові, ймовірно, збили з F-16 російський Су-34 – ISW

Про знищення літака повідомляли російські військові блогери.

ЗСУ, ймовірно, знищили російський винищувач Су-34. Принаймні про це заявив один з російських військових блогерів, стверджуючи, що літак збив український F-16. Якщо це підтвердиться, то стане першим фактом знищення пілотованого винищувача РФ з наданого західними партнерами літака для ЗСУ, пише Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Як йдеться у повідомленні ISW, інший військовий блогер підтвердив втрату Су-34, але не надав жодних додаткових подробиць. Лише зазначив, що екіпаж винищувача загинув, однак додав, що ця втрата не була пов’язана з діями ЗСУ. 

Інші російські військові блогери припускають, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку.

Про ймовірне збиття Су-34 українським F-16  в момент, коли російський літак скидав фугасні авіабомби (ФАБ) на відстань близько 50 кілометрів від лінії фронту, повідомив російський Telegram-канал, яким, як стверджується, керують російські повітряно-десантні офіцери та штаб російського угруповання сил "Днепр".

“Навіщо брехати, що Су-34 сам упав і противник ні до чого. Звичайно, їм краще брехати, ніж думати над тим, як вирішити проблему полювання … F-16 на наші літаки”, – написав автор.

Пізніше, зазначається у звіті ISW, цей самий Telegram-канал відреагував на інформацію, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку і наголосив, що такі гіпотетичні сценарії висвітлюють проблему застарілості російських літаків, а також непрофесіоналізму та виснаження пілотів.

Читайте також: Україна мала можливість знищити десятки російських Су-34, але втратила її через США – Forbes

"ISW не може самостійно підтвердити заяву Telegram-каналу. Однак якщо це підтвердиться, інцидент стане першим українським збиттям російського пілотованого літака з наданого Заходом винищувача F-16", – пишуть автори звіту.

У ніч на четвер, 10 жовтня, на російському військовому аеродромі Ханская в Республіці Адигея пролунала серія гучних вибухів та спалахнула пожежа. У Генеральному штабі Збройних Сил України заявили про ураження силами і засобами Сил спеціальних операцій, Головного управління розвідки та Служби безпеки України складу боєприпасів, що розташований на території цього аеродрому, де, зокрема, базуються літаки Су-27 та Су-34.