UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна жодного разу не била по Криму німецькою далекобійною зброєю – Зеленський

Відповідь на запитання «чому?» проста.

Україна ніколи не била німецькими далекобійними ракетами по військових об'єктах росіян в окупованому Криму, адже Німеччина не передавала нам такої зброї, заявив президент Володимир Зеленський після участі у засіданні Європейської ради. По цілях на півострові українські військові били із власної зброї, а також британськими ракетами Storm Shadow та французькими SCALP.

«Ми ніколи не використовували далекобійну німецьку зброю. Чому? Тому що вони нам його ніколи не постачали. Тому я не обговорюю з Олафом (канцлер Німеччини Олаф Шольц – ред.), використовувати чи не використовувати далекобійну зброю Німеччини», – пояснив Зеленський.

Він підкреслив, що нам потрібна німецька зброя. Але водночас він зазначив, що поважає думку Шольца не надавати Україні такої зброї. При цьому Зеленський зазначив, що канцлер Німеччини може підтримати передачу зброї, проте може не дати дозволу на її використання.

Читайте також: Я забув пояснити громадянам, чому важливо підтримувати Україну — Шольц

Нещодавно Шольц заявив, що Берлін не планує змінювати своє рішення щодо дозволу завдавати ударів по території Росії за допомогою німецької зброї. Політик зазначив, що це «не сумісне з його особистою позицією». Водночас The New York Times з посиланням на джерела пише, що розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по Росії.

При цьому кандидат на посаду канцлера Німеччини Фрідріх Мерц висловив готовність підтримати надання Україні крилатих ракет великої дальності Taurus, але за умови виконання певних умов.